Mesto zatiaľ verdikt súdu v súvislosti s vysťahovaním Rómov nemá

18.06.2009 Sabinov

Sabinov 18. júna (TASR) - Mesto Sabinov zatiaľ nedostalo rozhodnutie Okresného súdu (OS) v Prešove v súvislosti s vysťahovaním Rómov z centra mesta do novovybudovanej lokality a keďže verdikt súdu zatiaľ nie je právoplatný, ...
Hovorca Mestského úradu v Sabinove Juraj Navrátil dnes konštatoval, že \"samosprávne orgány mesta využijú všetky opravné prostriedky na to, aby došlo k zmene rozhodnutia Okresného súdu v Prešove z dôvodu presvedčenia, že sú porušované základné rozhodovacie procesy samosprávy\". Argumentoval najmä zákonom o obecnom zriadení. Hovorca dodal, že podľa informácie, ktorú má mesto, rovnaký odvolací postup zvolilo aj Ministerstvo výstavby a regionálneho rozvoja SR.
Podľa rozhodnutia OS v Prešove mesto i ministerstvo diskriminovali sabinovských Rómov, ktorých presťahovali z centra Sabinova do bytov nižšieho štandardu v lokalite Telek mimo súčasnej zástavby. Dotáciu na výstavbu bytov poskytlo ministerstvo výstavby a regionálneho rozvoja a boli určené pre sociálne neprispôsobivých občanov a neplatičov. Domy v centre mesta, ktoré dovtedy obývali, boli v zlom technickom stave, potrebovali opravu, takže mesto ako vlastník objektov vypovedalo nájomné zmluvy. V zmysle zákona im bolo povinné poskytnúť primerané náhradné bývanie. Do novej lokality vzdialenej asi kilometer od mestskej zástavby presťahovali všetkých Rómov. Neplatiči a neprispôsobiví z radov majoritného obyvateľstva dostali náhradné byty v iných častiach mesta.
Žalobu pre porušenie zásady rovnakého zaobchádzania podalo Združenie Občan a demokracia, ktoré sprostredkovalo aj právnu pomoc. Vyčlenenie skupiny obyvateľstva mimo zastavanej časti mesta označili za segregáciu napriek deklarovanému programu sociálnej integrácie Rómov. Podľa rozhodnutia súdu diskriminačne konalo aj ministerstvo, ktoré poskytlo dotáciu na výstavbu bytov nižšieho štandardu, pričom dostatočne neskúmalo konkrétne podmienky.
 

Vyberte región